Följ med på en naturskön äventyrsresa och se de främsta höjdpunkterna längs Hurtigrutens klassiska kustresa. Den här specialrutten, som avslutas i arktiska Tromsø, ger oss mer tid att utforska det bästa längs kusten. Expeditionsteamet delar med sig av sina kunskaper ombord och erbjuder dessutom spännande utflykter. På denna mycket vackra resa får du uppleva magnifika kustlandskap, djupa fjordar och charmiga städer längs den norska kusten.

Begär offert

Programförslag

Tysklands andra stad Hamburg har förbindelse med Nordsjön via floden Elbe. Det är en av Europas grönaste städer med stora parkområden, botaniska trädgårdar och naturreservat. Innan du går ombord kan vi rekommendera en båttur på floden för att se några av de hundratals kanalerna.

Njut av en skön dag på havet medan vi styr mot den vackra norska kusten. Ta in panoramautsikten från någon av fartygets många utkikspunkter, koppla av med en god bok eller lyssna till något av föredragen ombord och lär dig mer om de spännande platser som väntar dig de kommande dagarna.

Norge har många vackra städer och Bergen – mellan havet och de sju fjällen – hör definitivt till en av de vackraste. Utforska de gamla hamnkvarteren med bevarade trähus ända från 1200-talet, promenera i de charmiga gränderna eller ta en tur upp till Fløyen med Fløybanen. På bara sex minuter är du uppe på toppen och kan njuta av en fantastisk utsikt över staden.

Följ med på en valfri stadsrundtur eller utforska Bergen på egen hand.

Längs den tio mil långa Geirangerfjorden ligger ett antal charmiga städer och samhällen. Du kan gå i land i Geiranger och följa med på en utflykt som tar dig landvägen till nästa hamnstopp i Ålesund. Fjorden är Unesco-listad och längs vägen på den här turen får du en fantastisk utsikt över fjorden. En hisnande upplevelse är också när vi tar oss igenom elva hår-nålssvängar nedför den berömda Trollstigen.

Ålesund:

För dig som stannar på fartyget blir vårt nästa stopp Ålesund. Du har gott om tid att gå i land och utforska staden, på egen hand eller tillsammans med oss på en valfri utflykt. Pittoreska Ålesund är känd för sin jugendarkitektur som kom att dominera när staden återuppbyggdes efter en storbrand 1904. Besök Jugendstilsenteret och lär dig mer om Ålesunds dramatiska historia, eller gå de 418 stegen upp till toppen av Akslafjället – den strålande utsikten är din belöning!

Trondheim grundades av vikingakungen Olav Tryggvason år 997 och var Norges huvudstad i 200 år. Staden har ett rikt kulturliv med en internationell tvist och sägs ha flest restauranger och kaféer per invånare i hela Norge. Promenera genom staden och njut av arkitekturen och omgivningarna som skapar en nästan mystisk atmosfär. Se Nidaroskatedralen, gör en kajaktur på Nidälven eller utforska de vackert renoverade trähusen på Bakklandet – till fots eller på cykel.

Efter att vi på morgonen har korsat polcirkeln – en begivenhet som firas på Hurtigrutens traditionella vis – kommer vi till Bodø.

Omgiven av hav och fjord är Bodø en stad som badar i magiskt ljus. Och det är här, just norr om polcirkeln, som vi landar i midnattssolens rike. Följ med på vår utflykt till världens starkaste malström eller utforska Bodø på egen hand.

På kvällen ankommer vi Reine, en riktig liten pärla i Lofotens skärgård som vi lagt till den klassiska rutten för att skapa en extra höjdpunkt på den här resan. Denna fantastiskt idylliska fiskeby finns fotograferad i de flesta resemagasin som porträtterar Norge – och det är inte så förvånande. Fiskebåtarna och de traditionella röda och vita fiskestugorna (rorbuer) byggda på pålar längs med vattnet, mot en bakgrund av höga mäktiga fjälltoppar, är en i sanning spektakulär syn. Redan på 1880-talet målade den lokala konstnären Gunnar Berg detta motiv. Ta dig tid att gå i land och njuta av en av Lofotens genuint pittoreska platser.

I hjärtat av Lofoten ligger nästa hamnstopp – Svolvær, ett idylliskt fiskeläge där gamla traditioner fortfarande lever kvar. Gör en vandringstur eller följ med på utflykt till Lofotr Vikingmuseum. Där bjuds du in att besöka utställningen i vikingahövdingens hus, en rekonstruktion i full skala av ett av de äldsta påträffade vikingahusen.

Därefter seglar vi vidare genom Raftsundet och spanar samtidigt efter den mäktiga havsörnen, som ofta syns i det här området. Var beredd på en hisnande känsla när kaptenen, om vädret tillåter, sedan försiktigt navigerar i den smala Trollfjorden, där fjäll på upp till 1 200 meter reser sig rakt upp ur havet. Fjorden skär djupt in i landskapet och är så smal på sina ställen att fjällväggarna närapå stryker fartygssidorna och man vill sträcka ut handen och ta på fjället.

Världens nordligaste stad Hammerfest ligger på samma breddgrad som de nordligaste delarna av Sibirien och Alaska. Denna historiska stad har många fornfynd från stenåldern och har varit en viktig bosättning för fiskare och jägare långt innan den fick status som stad 1789. Det var här som myten om isbjörnar på Norges gator uppstod, men den enda isbjörnen du möter är en uppstoppad bjässe utanför en butik – populär bland turister att fotografera förstås. I Hammerfest finns också den Unesco-listade Meridianbågen, ett minne från den första officiella triangelmätningen av jordens form och storlek, som sträckte sig 2 820 kilometer genom tio länder fram till Svarta Havet.

Det här är Hurtigrutens klassiska vändpunkt innan den går söderut igen. Kirkenes ligger 40 mil norr om polcirkeln men bara drygt en mil från ryska gränsen. Banden med Ryssland är starka och de ryska influenserna märks tydligt på en promenerad genom staden. Det finns flera sätt att besöka ryska gränsen för den som är nyfiken; buss, flodbåt eller en fartfylld tur med fyrhjuling. Kirkenes har också flera fascinerande små museer som berättar om den förvånansvärt rika historien och kulturarvet i den här avlägsna regionen.

Honningsvåg är porten till det spektakulära Nordkap. Följ med på vår utflykt dit och sätt fötterna på 71°10’21´nord, endast 200 mil från Nordpolen. Att stå på klippan 307 meter över Norra ishavet skapar en överväldigande känsla av att vara vid världens ände. Glöm inte kameran!

Andra utflykter du kan välja är en tur till ett fiskeläge, vandring eller fågelskådning. Du kan förstås också utforska Honningsvåg på egen hand.

2019 sjösätts Hurtigrutens nya skepp MS Roald Amundsen. Det nya skeppet använder ny hållbar hybridteknologi, vilket kommer att minska utsläppen och visar att hybridteknologi på stora fartyg är möjligt.

Här kan du välja mellan rymliga och välutrustade sviter med stora fönster. De flesta har balkonger och några har privat utomhus-bubbelpool. Alla Expedition Suite ligger på övre eller mittre däck och har flexibla sänglösningar med bekväma soffor, sittgrupper och TV, badrock, espressomaskin m.m. för upp till fyra passagerare.

Här finns alla bekvämligheter du kan önska dig!

Här kan du se karta över resrutten.

Detaljer kring resmålet

Ecorating: 2.5

Datum: 11 juli, 2019

Längd: 11 dagar

Observera: Det här är en expedition som styrs av elementen och den slutliga resplanen avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Resan startar: Hamburg, Tyskland

I resans pris ingår:

  • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
  • Vind- och vattenavstötande jacka
  • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
  • Gratis kaffe och te

 

I resans pris ingår ej: Internationellt flyg, aktiviteter utanför program, bagagehantering, dricks, övrig dryck vid måltider, reseförsäkring kan du boka hos Gouda.

Visum: Svenska medborgare behöver inget visum till Norge.

Tidszon: GMT +1

Vaccinationer: Inga vaccinationer nödvändiga.

Packning: 

Oroa dig inte om du skulle glömma något! Ombord på alla fartyg finns en butik med ett brett utbud kläder och praktiska artiklar.

1. Ombord är det bra att ha vanliga skor
2. Ta med ett minneskort med mycket utrymme. I hytterna finns uttag för att ladda fotoutrustning
3. Klädkoden ombord är informell och ledig och du förväntas inte klä om till måltiderna
4. Extra skosnören är också bra att ta med sig
5. Ta med en bra kikare (eller hyr en av hög kvalitet i butiken)
6. En liten, vattentät ryggsäck är ett måste för att bära med sig det viktigaste
7. Kom ihåg att ta med dig ditt pass och en kopia av det
8. Solskydd (30+)
9. Solglasögon med UV-filter
10. Cerat med UV-skydd. Torra kalla vindar och sol kan ge nariga läppar
11. Pengar i rätt valuta. Kom ihåg att många kreditkort också fungerar på våra fartyg
12. Kom ihåg att ta med tillräckligt med medicin så att det räcker vid eventuella förseningar

Du får en vind- och vattentät jacka som ett minne. Du kan hyra gummistövlar ombord.

Lokal valuta: Norska kronor

Väder: Väder Svalbard

Telefon och email: Mobilnätet fungerar utmärkt i Norge.

Säkerhet: Säkerhetsinstruktioner ges på plats när ni anländer och det är MYCKET viktigt att följa dessa. Att möta en isbjörn är en fantastisk upplevelse men kan också vara extremt farlig. Alla guider är beväpnade dygnet runt för att garantera din säkerhet.

Hurtigruten är världsledande i kampen mot ohållbar massturism. Man arbetar för att förbättra sina destinationer och att lämna bakom oss ett avtryck som man är stolt över. Man förespråkar stränga regler och förordningar för sig själva och andra för att förbättra branschen som helhet. Gästerna är upptäckare som bekräftar behovet av kvalitetsupplevelser, lärande och ökad förståelse som en väg för året runt-aktiviteter och hållbar tillväxt. Man vet att det inte bara är rätt att skydda och bidra till långsiktigt värde i de vatten där vi reser och de destinationer vi besöker – det är också nödvändigt att förebygga existentiell risk för vår verksamhet.

Hurtigruten är världens största kryssningsföretag för expeditioner och är verksamt från pol till pol och över hela Arktis. Man bjuder in gäster till den mest spektakulära naturen och vildmarken på vår planet och låter dem uppleva 28 UNESCO-platser. Denna ledande position för med sig stort ansvar. Det är därför som man strävar efter hållbar verksamhet och destinationer genom sin dagliga verksamhet, användning av produkter, deltagande i organisationer och främjande av strängare lagar och regler Man är stolta över det avtryck som man lämnar bakom sig eftersom man strävar efter att bidra till hållbar utveckling och att skapa positiv förändring genom våra åtgärder och existens.

Hurtigruten grundades 1893 som en livlina för samhällen och människor längs de kargaste delarna av den norska kusten. Sedan dess har man fortsatt att utforska världens mest utmanande vatten. Detta arv är viktigt för Hurtigruten och man bryr sig om välstånd året runt och långsiktig utveckling på alla platser som vi besöker.

Starka lokalsamhällen är ett sätt att säkerställa hållbar användning av känsliga områden och autentiska upplevelser. Hurtigruten bidrar till försörjning och välfärd i små kustsamhällen genom att handla lokalt och anställa lokal arbetskraft om möjligt. Det är också mycket viktigt för  att minska avfall, stoppa nedskräpning och bidra till saneringar. Man uppmuntrar alla leverantörer att fokusera på hållbar verksamhet och kräver att de är verksamma enligt Hurtigrutens uppförandekod och mål för hållbar utveckling.

När du reser på denna resa reser du med Hurtigrutens nya skepp MS Roald Amundsen. Det nya skeppet använder ny hållbar hybridteknologi, vilket kommer att minska utsläppen och visar att hybridteknologi på stora fartyg är möjligt.

MS Roald Amundsen är det första av två hybridskepp som Hurtigruten bygger och sjösätter de kommande åren. Hybridteknologi, i kombination med en avancerad skrovkonstruktion och en effektiv elanvändning om bord kommer att minska bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen från fartyget med 20 procent. De nya fartygen är den största enskilda investeringen i Hurtigrutens historia.

Framtidens skepp kommer att vara tysta och utsläppsfria och med MS Roald Amundsen kommer Hurtigruten att vara ett flaggskepp för ett mer hållbart sätt att resa. Elektriska och tystare seglingar är inte bara miljövänliga, utan kommer också att öka naturupplevelserna för gästerna ombord. Fartyget är konstruerat speciellt för expeditioner i polara vatten och tar äventyrare från hela världen till de mest spektakulära destinationerna på vår planet – på det mest miljövänliga sättet.

Begär offert

Hitta ditt nästa resmål

-->

Våra partners

1
1
1