Res på en arktisk expedition och sätt foten på Europas nordligaste punkt.

Detta är ett underbart äventyr med Hurtigruten där du får gå i land på den vilda Bjørnøya och tillbringa två och en halv dag med att utforska den karga kusten och de smala fjordarna på västra Spetsbergen eller Svalbard som det också heter. Njut av utflykter som vandring, kajakpaddling och besök vid en forskningsstation. Du har också goda chanser att få se isbjörn.

Begär offert

Programförslag

Som många andra stora expeditioner genom tiderna startar också vår resa i Tromsø. Det är en stad med många attraktioner men staden ligger också nära orörd vildmark. I ett gammalt hamnlager från 1830-talet ligger Polarmuseet där du kan lära dig mer om stadens polarhistoria. Upplevelsecentret Polaria ligger fem minuter från centrum. Där hittar du ett arktiskt akvarium, kunskapsbaserade utställningar och en panoramabio. Tromsøs mest berömda landmärke är Ishavskatedralen, kyrkan som byggdes 1965 och som har en av Europas största glasmosaiker.

Ta kabinbanan upp till toppen av Fløyfjellet, 420 m ö.h. och njut av storslagen utsikt över staden, fjällen och fjordarna.

Några timmar innan vi kommer till Skarsvåg passerar vi den spektakulära Nordkaps-klippan och får en fantastisk vy över detta berömda landmärke. Skarsvåg är ett litet samhälle som ligger på norra sidan av ön Magerøya och som säger sig vara den nordligaste fiskebyn i hela världen. Följ med på den valfria utflykten till Nordkap och upplev känslan att befinna sig vid världens ände. På den berömda klippan finns ett kombinerat museum och restaurang där du kan lära dig mer om tidiga expeditioner till Nordkap.

Mitt i Norra ishavet

På Bjørnøya bor endast nio personer och ön är den sydligaste i Svalbards övärld. Bjørnøya är extremt isolerad mitt i ishavet och är känd som tillhåll för den kanske största kolonin av sjöfågel på hela norra halvklotet. Det är också här som de kalla vattnen från Norra ishavet möter den varma Golfströmmen, och när dessa vattenmassor kolliderar pressas näringsrikt vatten upp till ytan och bildar en fantastisk ”buffé” för 126 olika fågelarter. Om förhållandena tillåter går vi i land.

När vi sätter kurs norrut från Bjørnøya avgör kaptenen vad som är den bästa rutten utifrån is- och väderförhållanden. Hornsund kan vara en möjlig destination. Där kan vi utforska den isfyllda fjorden med småbåtar eller gå i land och vandra till en utsiktspunkt mot glaciären. Expeditionsteamet berättar historier från området, inklusive den om Wanny Woldstad, den första kvinnliga jägaren som bodde här på 1930-talet.

Vi stöter på isbjörn ganska ofta den här tiden av året – om än inte varje dag och sällan på nära håll. Som med allt i naturen finns inga garantier men ju fler ögon som spanar i kikarna desto större är chansen att vi upptäcker Kungen av Arktis.

Vi kanske besöker Kongsfjorden, en av de vackraste fjordarna på Spetsbergen med en mäktig glaciär som kalvar i havet och omringad av fantastiska fjällformationer. Vid Kongsfjorden ligger den tidigare gruvbosättningen Ny-Ålesund, idag ett internationellt forsknings-center, med en pittoresk blandning av ny och gammal bebyggelse.

Varje expeditionsresa kommer till ett slut. Många av gästerna på den här resan uttrycker stor fascination, bland annat över att ha varit bara några hundra mil från Nordpolen.

Den sista dagen gör vi en landstigning på morgonen och går sedan in i Isfjorden, det största fjordsystemet på Svalbard. Vi ankommer till Longyearbyen sent på kvällen och du blir transporterad till flygplatsen för nattflyget till Oslo.

Vi landar i Oslo tidigt på morgonen. Du kan antingen flyga tillbaka hem eller lägga en dag eller två på att utforska den norska huvudstaden.

2019 sjösätts Hurtigrutens nya skepp MS Roald Amundsen. Det nya skeppet använder ny hållbar hybridteknologi, vilket kommer att minska utsläppen och visar att hybridteknologi på stora fartyg är möjligt.

 

Här kan du välja mellan rymliga och välutrustade sviter med stora fönster. De flesta har balkonger och några har privat utomhus-bubbelpool. Alla Expedition Suite ligger på övre eller mittre däck och har flexibla sänglösningar med bekväma soffor, sittgrupper och TV, badrock, espressomaskin m.m. för upp till fyra passagerare.

Här finns alla bekvämligheter du kan önska dig!

Här kan du se en karta över resrutten.

Detaljer kring resmålet

Ecorating: 2.5

Datum: 21 juli, 2019

Längd: 7 nätter

Observera: Det här är en expedition som styrs av elementen och den slutliga resplanen avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Resan startar: Oslo

I resans pris ingår:

  • Flyg i ekonomiklass från Arlanda, Köpenhamn eller Oslo till Tromsø
  • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
  • Transport från fartyget till flygplatsen i Longyearbyen
  • Flyg i ekonomiklass från Longyearbyen till Arlanda, Köpenhamn eller Oslo
  • Vind- och vattenavstötande jacka
  • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
  • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
  • Gratis kaffe och te

I resans pris ingår ej: Aktiviteter utanför program, bagagehantering, dricks, övrig dryck vid måltider, reseförsäkring kan du boka hos Gouda.

Bra att veta om Svalbard: Trots Svalbards nordliga läge har arkipelagot ett relativt milt klimat jämfört med andra områden med samma latitud. På sommaren ligger temperaturen på cirka 5° C och normalt väldigt lite regn, det är dock ganska vanligt med dimma och låga moln. Även om det regnar sällan är marken ofta våt på grund av den smältande snön. Kalla vindar är vanligt även under sommaren. Man ska komma ihåg att vädret på Svalbard snabbt kan ändras och lokala variationer kan skifta stort.

Under vintern ligger medeltemperaturen på från -14 ° C. Det är inte ovanligt med temperaturer mellan  -20 and -30 grader. I kombination med vind kan temperaturerna bli extremt låga.

Longyearbyen har midnattssol från19:e april till 23:e augusti. Under denna ljusa period går solen aldrig under horisonten. I kontrast till detta, från slutet av oktober till mitten av februari visar sig solen aldrig ovanför horisonten. De mörka polarnätterna varar från mitten av november till slutet av januari och under denna perioden kan man inte skilja dag från natt.

Visum: Svenska medborgare behöver inget visum till Norge.

Tidszon: GMT +1

Vaccinationer: Inga vaccinationer nödvändiga.

Packning: 

Oroa dig inte om du skulle glömma något! Ombord på alla fartyg finns en butik med ett brett utbud kläder och praktiska artiklar.

1. Ombord är det bra att ha vanliga skor
2. Ta med ett minneskort med mycket utrymme. I hytterna finns uttag för att ladda fotoutrustning
3. Klädkoden ombord är informell och ledig och du förväntas inte klä om till måltiderna
4. Extra skosnören är också bra att ta med sig
5. Ta med en bra kikare (eller hyr en av hög kvalitet i butiken)
6. En liten, vattentät ryggsäck är ett måste för att bära med sig det viktigaste
7. Kom ihåg att ta med dig ditt pass och en kopia av det
8. Solskydd (30+)
9. Solglasögon med UV-filter
10. Cerat med UV-skydd. Torra kalla vindar och sol kan ge nariga läppar
11. Pengar i rätt valuta. Kom ihåg att många kreditkort också fungerar på våra fartyg
12. Kom ihåg att ta med tillräckligt med medicin så att det räcker vid eventuella förseningar

Du får en vind- och vattentät jacka som ett minne. Du kan hyra gummistövlar ombord.

Lokal valuta: Norska kronor

Väder: Väder Svalbard

Telefon och email: Mobilnätet fungerar utmärkt i Norge.

Säkerhet: Säkerhetsinstruktioner ges på plats när ni anländer och det är MYCKET viktigt att följa dessa. Att möta en isbjörn är en fantastisk upplevelse men kan också vara extremt farlig. Alla guider är beväpnade dygnet runt för att garantera din säkerhet.

Hurtigruten är världsledande i kampen mot ohållbar massturism. Man arbetar för att förbättra sina destinationer och att lämna bakom oss ett avtryck som man är stolt över. Man förespråkar stränga regler och förordningar för sig själva och andra för att förbättra branschen som helhet. Gästerna är upptäckare som bekräftar behovet av kvalitetsupplevelser, lärande och ökad förståelse som en väg för året runt-aktiviteter och hållbar tillväxt. Man vet att det inte bara är rätt att skydda och bidra till långsiktigt värde i de vatten där vi reser och de destinationer vi besöker – det är också nödvändigt att förebygga existentiell risk för vår verksamhet.

Hurtigruten är världens största kryssningsföretag för expeditioner och är verksamt från pol till pol och över hela Arktis. Man bjuder in gäster till den mest spektakulära naturen och vildmarken på vår planet och låter dem uppleva 28 UNESCO-platser. Denna ledande position för med sig stort ansvar. Det är därför som man strävar efter hållbar verksamhet och destinationer genom sin dagliga verksamhet, användning av produkter, deltagande i organisationer och främjande av strängare lagar och regler Man är stolta över det avtryck som man lämnar bakom sig eftersom man strävar efter att bidra till hållbar utveckling och att skapa positiv förändring genom våra åtgärder och existens.

Hurtigruten grundades 1893 som en livlina för samhällen och människor längs de kargaste delarna av den norska kusten. Sedan dess har man fortsatt att utforska världens mest utmanande vatten. Detta arv är viktigt för Hurtigruten och man bryr sig om välstånd året runt och långsiktig utveckling på alla platser som vi besöker.

Starka lokalsamhällen är ett sätt att säkerställa hållbar användning av känsliga områden och autentiska upplevelser. Hurtigruten bidrar till försörjning och välfärd i små kustsamhällen genom att handla lokalt och anställa lokal arbetskraft om möjligt. Det är också mycket viktigt för att minska avfall, stoppa nedskräpning och bidra till saneringar. Man uppmuntrar alla leverantörer att fokusera på hållbar verksamhet och kräver att de är verksamma enligt Hurtigrutens uppförandekod och mål för hållbar utveckling.

När du reser på denna resa reser du med Hurtigrutens nya skepp MS Roald Amundsen. Det nya skeppet använder ny hållbar hybridteknologi, vilket kommer att minska utsläppen och visar att hybridteknologi på stora fartyg är möjligt. MS Roald Amundsen är det första av två hybridskepp som Hurtigruten bygger och sjösätter de kommande åren. Hybridteknologi, i kombination med en avancerad skrovkonstruktion och en effektiv elanvändning om bord kommer att minska bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen från fartyget med 20 procent. De nya fartygen är den största enskilda investeringen i Hurtigrutens historia.

Framtidens skepp kommer att vara tysta och utsläppsfria och med MS Roald Amundsen kommer Hurtigruten att vara ett flaggskepp för ett mer hållbart sätt att resa. Elektriska och tystare seglingar är inte bara miljövänliga, utan kommer också att öka naturupplevelserna för gästerna ombord. Fartyget är konstruerat speciellt för expeditioner i polara vatten och tar äventyrare från hela världen till de mest spektakulära destinationerna på vår planet – på det mest miljövänliga sättet.

Begär offert

Hitta ditt nästa resmål

-->

Våra partners

1
1
1