Vandra med masaierna – känn dig närvarande, när du i tidig otta tar dig fram till fots tillsammans med dina masaikrigare – en annan dimension av safari! Du börjar ditt äventyr på Basecamp Mara och fortsätter sedan din resa till Wilderness Camp, en liten men lyxig tältcamp i vildmarken, med din egen utebar och kock som serverar trerätters middag under Afrikas stjärnhimmel – lyx i all enkelhet! Njut av masaisång kring lägerelden innan du somnar till nattljuden från savannen.

Begär offert

Programförslag

Du anländer till Jomo Kenyatta International Airport, Nairobi, transfer till inrikesflyg platsen och avfärd mot Masai Mara. Framme i Mara, möt din masaiguide, njut av en tur på savannen, anländ till Basecamp lagom till incheckning, lunch och introduktion av guiderna. Passa på att ta en tupplur. Framåt eftermiddagen ger ni er av ut på savannen för en timmes safari. Återvänd till campen, ta en varm dusch under öppen himmel med stjärnorna som åskådare innan du avnjuter en god middag. Avsluta kvällen vid lägerelden och lyssna till savannens vilda djur och masaiernas berättelser. Övernattning Basecamp Masai Mara.

Tidigt i ottan blir du väckt för att inte missa morgonaktiviteten på savannen. Drick en kopp kaffe eller te innan det är dags att ge er av. När ni kommer tillbaka serveras en välsmakande frukost. Ta en guidad tur på campen och lär dig mer om ekoturism. Lunch och siesta i din hammock innan det är dags för att ta en safari för att leta efter lejon och giraffer. Återvänd i tid till middag. Övernattning Basecamp Masai Mara.

Vakna i ottan liksom föregående dag, ge er ut på savannen eller om du hellre vill spendera morgonen på verandan och iaktta djur och fågellivet medan du dricker ditt kaffe. Idag kan du välja bland aktiviteter såsom: trädplantering i Obama Forest, besöka hälsokliniken & skolan, umgås med masaikvinnorna i smyckesverkstaden. Alla aktiviteter hålls av professionella guider.

Senare avfärd till Wilderness camp och nya äventyr till fots. Ta del av det sjudande livet på savannen tillsammans med dina masaiscouter. Återvänd till campen innan solnedgång där kvällsdrinken serveras medan du lyssnar till historier runt lägerelden. Övernattning Wilderness camp.

Njut av en tidig promenad och märk hur savannen vaknar medan du går genom det höga gräset. Utmana masaierna på spjutkastning och bågskytte, läs en bok under Balaniteträdet innan avresan mot Basecamp Eagle View. Checka in, ät lunch, förundras över den makalösa utsikten från hängmattan på din veranda. På eftermiddagen ger ni er av på en safari in i Mara Naboisho – ett 26 000 hektar stort bevarat område med unikt naturliv. Återvänd till campen vid solnedgång, avnjut en god middag. Övernattning Eagle View camp.

Morgonkaffe och te i ottan, välj mellan att spana på djuren vid vattenhålet från din veranda eller ta en morgontur och se djuren på närmare håll. Efter frukost har du möjlighet att besöka Koyiaki Guide School, en lokal skola som utbildar masaiguider. Lunch och siesta. Gör en safari under eftermiddagen, börja med att besöka en av ”Basecamp Green Villages – Olesere”. Träffa solkvinnorna – Maasai mamas som är utbildade solenergi ingenjörer, besök också Olesere hälsoklinik och skolan. Fortsätt därefter ut på savannen, ta en drink i solnedgång och gör sedan en oförglömlig kvällssafari, kör tillbaka till campen i tid till middag. Övernattning Eagle View camp.

Dag 6. Vakna tidig, drick ditt morgonkaffe/te, njut av en sista frukost innan du checkar ut och lämnar Masai Mara. Anländ till Nairobi vid lunchtid.

Detaljer kring resmålet

Ekorating: 4,5

Hotellstandard: 4

Säsong: Juni – april

Flygplats: Nairobi internationella flygplats Jomo Kenyatta (NBO)

Längd: 5 nätter

I resans pris ingår: Internationellt flyg, helpension, del i dubbelrum, safari, vandringssafari, transfer, besök i Talek community, parkbiljetter, flyg tur-retur Nairobi- Masai Mara.

I resans pris ingår ej: Reseförsäkring kan du boka hos Gouda.

Kombinera med: Art of livingkurs, Lamu, Segling på Indiska Oceanen, ekolyxsafari tur genom Kenyas Riftdal och/eller boende i Nairobi.

Bra att veta om Masai Mara: Är ett stort reservat i sydvästra Kenya som är fortsättningen på Serengeti nationalpark i Tanzania. Området är uppkallat efter masaierna (de traditionella invånarna i området) och deras beskrivning av området när de tittade på avstånd: ”Mara”, som är Maa (masaispråk) för ”fläckig”, en träffande beskrivning för träd, buskar, savann och molnskuggor som markerar området.

Reseetik: I Masai Mara är vatten en bristvara så använd det sparsamt. Masaierna ett stolt folkslag, fråga alltid innan du fotograferar. Ta med små sedlar i lokal valuta för att kunna handla lokala hantverk ute i byarna. Skaka hand med dem du möter – en artighets kod här.

Mobilnät och email: Email och tillgång till internet finns på hotellet. Mobilnätet fungerar bra. Basecamp management önskar att man stänger av sin mobil eller använder den diskret.

Visum: På samtliga destinationer utanför Norden krävs pass. Passet skall vara giltigt 6 månader efter avresa. I de fall visum krävs för skandinaviska medborgare framgår detta av information som tillsänds resenären efter bokning. Resenären ansvarar själv för visumansökan.

Man kan antingen skaffa ett visum innan avresa eller ansöka om kenyanskt visa online.

För närvarande är ansökan online för ”Single entry” och Transit visum men ”Multiple Entry och East Africa Visas” kommer att finnas inom 2 månader.
E-visum processen kommer att blir obligatorisk från 1 September 2015. Besökarna uppmanas att registrera sin ansökan i god tid eftersom godkännande kan ta upp till sju arbetsdagar att bearbeta.

E-ansökan:
Ansökningar om besökare till Kenya kan göras via www.ecitizen.go.ke genom att följa nedanstående instruktioner (Sökande bör ha pass, ett passfoto och betalkort klart):

1. Klicka på ”Registrera dig” på www.ecitizen.go.ke
2. Välj ”Registrera dig som besökare”
Som en del av förfarandet, kommer du att få ett bekräftelsemail som du behöver för att kontrollera för att bekräfta din registrering.
Du kommer att behöva ladda upp ett passfoto för att fortsätta.
3. När du loggat in, välj ”Department of Immigration Services
4. Välj ”Skicka ansökan” och sedan ”kenyanskt Visa”
5. Välj vilken typ av visum, läs instruktionerna och fyll i ansökningsformuläret – vänligen notera:
Du kommer att behöva scanna huvudsidan av ditt pass
Ofullständiga ansökningar kommer att avvisas och du förlorar din betalning.
6. Betala med ditt Visa-kort, Mastercard eller betalkort
7. Invänta godkännande via e-post, vänligen notera detta kan ta upp till sju dagar så gör detta i god tid innan avresa.
8. Logga in på ditt e-medborgarkonto, ladda ner och skriv ut e-visum.
9. Presentera ditt utskrivna e-visum till passkontrollen i Kenya.

Tidszon: GMT + 3

Vaccinationer: Läs mer om vilka vaccinationer du behöver på: 1177.se

Packning: På safari i Masai Mara är du normalt 13-1500m ovanför havet, nätter och kvällar kan vara kyliga. Ta med tjockare tröja, bra skor att vandra i. Ta med en mindre ryggsäck att ha vatten, kikare, kamera i. Mjuka väskor är enklare att packa i bilarna du reser med, flyger du är maxvikt 15kg pp. Myggnät finns men ta gärna med myggspray.

Lokal valuta: Kenyan Shilling

Observera: Kenya har infört ett förbud mot platspåsar och detta kontrolleras i tullen. Införandet av platspåsar kan medföra dryga böter.

Väder: Masai Mara

Vatten: Rent vatten finns på campen.

Säkerhet: Din säkerhet är vår prioritet. I Nairobi skall du inte vandra omkring ensam och undvika vissa platser Down Town.

Mer information på: Reseråd

Din resa stödjer Basecamp Masai Mara att använda de bästa ekotekniska lösningarna: all belysning, vatten, uppvärmning samt elektricitet inom campen kommer från solenergi. Man använder torr-toaletter för att spara på vattnet, man sopsorterar och återanvänder på bästa möjliga sätt. Allt organiskt material t ex matrester är komposterat på plats och används för att gödsla Obamas trädplantage. Bevattning av trädplantagen sker med så kallat gråvatten (från bad, disk och tvätt) från duscharna. Detta vatten är nästintill rent eftersom att man även använder biologiskt nedbrytbar tvål på camperna.

Basecamp erbjuder upplevelser som skiljer sig nämnvärt från många andra safariföretag/hotell. Här kan du t ex åka på vanlig, klassisk jeepsafari, möta kvinnorna bakom BMB, ett rättvisemärkt konstprojekt, hälsa på i lokalsamhället eller vandra med “Big Cat Scouts”. Många av Basecamps äventyr i den vackra omgivningen i Masai Mara reservatet görs till fots. Dina värdar, masaierna kommer ge dig en sann upplevelse och en djupare förståelse för Mara, dess kultur och vildmark genom lokalinvånarnas ögon.

Din resa bidrar genom att skapa arbetstillfällen, 85% av de anställda på Basecamp är lokalinvånare och man delar ut över 40 utbildningsstipendier varje år. Campen investerar i sociala program såsom vatten, hälsa, utbildning, kultur samt en hantverksaffär som producerar och säljer masaismycken. Man ger skydd och bevarar naturområden genom den största inhemska trädplantskola i Mara där över 50 000 träd har planterats inom campen, en yta på 20 hektar! Ditt besök sponsrar campens “Big Five” samhällsprojekt inom vård, miljövård, klimat, kultur och kapacitet. Exempel på detta är vattenborrhål, hälsokliniker med HIV/AIDS så kallade “outreach program”, utbildning och support till Koiyiaki guideskola och ett “Big Cat Conservation Program”.

Som gäst kan du lämna ett positivt avtryck genom att engagera dig i dessa projekt. Mara Naboisho Conservancy – ett projekt för att bevara mark, har nyligen startats och innefattar ett 26 000 hektar stort vildmarksområde. Reservatet drivs av Naboisho Maasai community och består av 500 markägare. Mara Naboishoreservatet är hållbart, transparent och en rättvis model som försäkrar att turismen verkligen betalar för sig genom att skapa långsiktiga fördelar till alla.

Utmärkelser, certifieringar och medlemsskap:

Basecamp Masai Mara – Gold Eco rated by EcoTourism Kenya 2010

Basecamp Masai Mara – SKAL International 2009 – best eco hotel in the world

Basecamp Masai Mara – Gold Eco rated by EcoTourism Kenya 2008

Basecamp Masai Mara – one of 50 Top Ecolodges in the world, National Geographic

Basecamp Masai Mara – First Choice Responsible Tourism Award 2005

Basecamp Masai Mara – Eco Warior Award 2005

Basecamp Masai Mara appointed as one of the world’s best eco lodges in the world in Authentic Ecolodges, by Hitesh Metah, 2010 – a must have book for anyone interested in conservation, biodiversity and sustainable architecture and design.

Begär offert

Inspirera mig

Håll dig uppdaterad om våra senaste resmål, få tips, exklusiva erbjudanden och andra inspirerande nyheter från världens alla hörn!

Hitta ditt nästa resmål